ÖĞLE'YE 13:20
HABER GÖNDER
Günlük yaşantımızın büyün vaktini geçirdiğimiz evlerimizin içerisinde bulunduğu bina veya sitelerde çalışan kişilere kapıcı (bina görevlisi) adı verilmektedir. Bu kişiler çalıştırılırken ülkemizde geçerli olan çalışma saati ve diğer işçi hakları ile korunmaktadır. Bu kişileri bina içerisinde çalışmaya başlaması ile sigortalı olarak girişinin yapılması zorunludur. Yapılan kapıcı alımı neticesinde onun görevlerinin belirlenmesi ve yapması gereken işlerin imza altına alınmasına yarayan evrak kapıcı sözleşmesi dir. Kapıcı sözleşmesi ile ileride oluşabilecek yönetimce veya çalışan kapıcı tarafından başlayan anlaşmazlıkların giderilmesi için yardımcı olacaktır. Kapıcı sözleşmesi nasıl yapılır, doldurulurken nelere dikkat edilir aşağıdan daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Sözleşme evrağı bina yönetimi tarafından hazırlanır ve kat maliklerinin çoğunluk imzası bulunan bir karar ekinde bina adresi, çalışacak kişinin görevleri, kimlik bilgisi yer almaktadır. Hazırlanan sözleşmede işveren site veya bina yöneticisi kimse o kişi olarak görünür, taşınmazın olduğu bina ve çevresinde çalışacak kapıcı ise işçi sıfatı ile sözleşmeyi imzalar. Hazırlanan sözleşmede ek olarak yapılacak iş, sözleşme belirli süreli ise bitiş tarihleri, yapılacak işler karşılığında (asgari ücretin altında olmaması koşulu ile) ödeme yapılacak aylık ücret ve maaş ödemesinin yapılacağı tarih, özel şartlar bulunuyorsa bu şartlar yazılarak tarih ve imza ile sözleşme başlamış olur.
Kapıcıyı; Kat malikleri kurulu veya bu kurulun verdiği yetkiye dayanarak Yönetim kurulu yahut kurulun verdiği yetkiye dayanarak Yönetici işe alır.
Bağımsız bölüm adedi 8’den az olan binalarda;kat malikleri,içlerinden birine yetki vererek, O’nun aracılığıyla kapıcı tutabilir.
DİKKAT:
Bu konuda birçok soru geldiği için konuya açıklık getirmek istiyoruz
Kapıcı konutunda oturması karşılığında temizlik hizmetini yaptırma yoluna giden binalar yasa dışı bir iş yapmış durumundadırlar.
Yazılı sözleşmelerde aşağıdaki hususların bulunması gerekir.
Kapıcı sözleşmesinde;
Kapıcı sözleşmesi; niteliği bakımından hem bir “Hizmet akdi”,hem de “İş akdi”dir
Kapıcı,iş saatlerinden sayılmayan dinlenme zamanlarında serbesttir. Kapıcı,ara dinlenme zamanlarını geçirdiği sürelerde binada oturanlar tarafından iş yaptırma ve kapıcı da hizmet görmek zorunda değildir Buna rağmen kendiliğinden böyle bir çalışmada bulunduğu takdirde fazla mesai yaptığını iddia edemez. Kat malikleri kurulu veya onlar adına yönetici;yukarıda belirtilen çalışma saatlerinin başlama ve bitme zamanlarını bir hafta önce bildirmek kaydıyla değiştirebilir.
Kapıcı Maaşları Ne Kadar – 2019 Asgari Ücret Tutarı?
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.