İMSAK'A 06:49
HABER GÖNDER
Ülkemizde işsizliğin düşürülmesi ve nitelikli eleman yetiştirilmesi amacı ile işleyen işkur çeşitli kurs ve işbaşı eğitim programları ve iş kaybından sonra işsiz kalan personele kayıtlı olan kayıtlılar için işkur maaşı ödenmektedir. İşkur maaş tutarları yıllara göre değişerek enflasyon ve değişen asgari ücret tutarı oranında artış yapılmaktadır. 2019 yılı için İşkur maaşı tutarı en düşük 1.015,00TL en yüksek ise 2.030,00TL olarak işkurlulara ödenmektedir. Bu maaş ödemesi işsiz kalan personelin TC kimlik numarası üzerinden PTT kanalı ile ellerine geçmesi sağlanmaktadır. Maaş ödemeleri genellikle yoğunluğa göre değişkenlik göstererek her ayın 5’ine kadar hesaplara geçmektedir.
İşkur maaş ödemeleri 2019 yılı için ayın beşinde hesaplara yatırılmaya başlanır. İşkur maaş ödemesi kişiye 6 ay ila 10 ay boyunca personelin adına ödenir. Bu ödemeler genelde işverenin hesabına yapılıyor gibi bir öngörü var ancak durum böyle değil, maaş ödemeleri direk kayıtlı bulunan işçinin adına ödenir. İşsizlik maaşı ödeme tutarları hesaplaması kişinin çalıştığı gün üzerinden hesaplanır ve 2019 yılı için en düşük 1,015,00 TL üzerinden yatırılır. Buna göre hizmet akdine tabii olarak çalışan kişiler maaş için başvuru yapabilmektedir. İşkur işsizlik maaşı alma şartları nedir diye soracak olursanız:
İşsiz personelin kurumdan alacağı maaş tutarı ise adına yatırılmış 4 aylık primine göre belirlenmektedir.
İşkur’dan maaş bağlanması veya alınacak maaş tutarını sorgulama için bölgenizde bulunan İŞKUR müdürlüklerine ya da e-devlet panelinden giriş yapılıp sorgulama ile öğrenmek mümkündür. İşkurdan işsizlik maaşı almak için başvuru yapacak olan kişiler; son 4 aydaki yaklaşık olarak brüt yüzde 40’ı olarak hesaplanmaktadır. İşsizlik maaşları tutarı da kişinin çalışma prim tutarına göre değişkenlik değişmektedir. İşçinin sigorta prim sayısı, brüt maaşı ve çalışma süreleri de alınacak olan işsizlik maaşının tutarını büyük ölçüde etkilemektedir. Buna göre:
İşsizlik maaşı ödemesi kesintisi bazı hallerde mümkün olabilmektedir, işsizlik maaşı bağlandıktan sonra maaş alma koşullarını ihlal eden kişilerin maaşları kesilir artık ödeme yapılmaz. Bu durumlar genelde kişilerin bilinçli veya bilinçsiz şekilde başka bir yerde sigortalı olarak işe başlaması ve bu durumu işkur kurumuna bildirmeme gibi durumu ile yaşanmaktadır. İşe giren kişinin adına anında tespit yapılamadığı ve kişinin bilgi vermediği için malesef ki bir zaman sonra kişinin aldığı maaş yasal faizleri ile tekrar iadesi istenir. Bunun haricinde işsizlik maaşının kesilmesine neden olan diğer haller ve nedenler:
Yukarıdaki durumlardan biri olduğu takdirde işsizlik maaşı alan kişi durumu en geç 15 gün içerisinde İşkur’a bildirim yapması şarttır. Bildirim yapılmaz ve işkurun ödemeleri devam ederse bu tutarlar yasal faizi ile İşkur tarafından tekrar iade edilmesi istenir.
İşkur maaş ödemeleri düzenli bir şekilde her ayın 5’inde hesaplara geçmektedir. Bu ödemeler kişinin maaş alacağı süre boyunca devam eder. Eğer tatil günleri veya bayram günlerine denk gelen ödeme tarihlerinde paralar hesaplara daha önceki günlerde de yatırılabiliyor. İşkur’dan maaş almaya hak kazanmış kişilere ödenen paralar kişilerin çalıştıkları süreçlerde adlarına yatırılan sigorta primleri üzerinden kesilen tutarların biriktiği fonlar üzerinden yapılmaktadır. Buna göre işsizlik maaşı almak için:
Bu temel unsurlara ek olarak son 4 ayda alınan maaşın brüt kısmının yüzde 40 oranında işsizlik maaşı ödemesi yapılmaktadır. İşsizlik maaşları her ayın 5’inde ödenmektedir. Maaşlar Türkiye’nin her yerindeki PTT şubelerinden nakit olarak alınabilir.
İşkur Maaşları Ayın Kaçında Yatıyor 2019
İşkur’dan verilen işsizlik maaşları işten çıkarılmış olan sigortalı işçilere her ayın 5’inde verilmektedir. Bunun dışında bilinmesi gereken unsur ise işsizlik maaşını alabilmek için işten çıkan kişilerin bir ay içerisinde Türkiye İş Kurumu’na başvuruda bulunması gerekmektedir. Yapılan başvurular sonucunda ise kişiler her ayın beşinde maaşlar yatmaktadır. Fakat kişinin İşkur üzerinden işsizlik maaşı alabilmesi için gerekli olan şartların yerine getirmesi gerekmektedir. Buna göre gerekli şartlar ise:
Doğum İzni Kullanan Kadın İşten Çıkartılabilir mi ?
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.