İMSAK'A 02:00
HABER GÖNDER
Sgk kanununda sigortalıların bazı dönemlerin Sosyal Güvenlik açısından borçlanma hakkı vermekte ve bu süreler borçlanıldığı takdirde erken emekli olma imkanı bile sağlanabilmektedir. Kadın sigortalılar içinde ilk sigorta giriş başlangıcından sonra yaptıkları doğum sayısına göre doğum borçlanması yapabilmektedir.
Bağkurlu ve emekli sandığındaki kadınlarda doğum borçlanması yapabilirmi ?
Daha önceleri doğum borçlanması hakkı sadece ssk lı çalışan kadınlar
için doğum borçlanması hakkı veriyorken 11.09.2014 tarihinde uygulamaya giren 6552 sayılı kanun ile borçlanma hakkı bağkurlu ve emekli sandığı kapsamındaki kadınlarıda kapsamaya başlayarak hepsi eşit hale geldi.
Bu kanun ile birlikte;
-Bağ-Kur’lu Kadın Sigortalı Doğum Borçlanması Başvurusunu Nereye Yapacak?
5510 Sayılı Kanunun 4/b kapsamında (Bağ-Kur) sigortalısı olan çalışan kadınlar doğum borçlanması başvurusunu Bağ-Kur dosyasının tescilli olduğu ve bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yapacaklardır.
-SSK Kapsamındaki Kadın Sigortalı Doğum Borçlanması Başvurusunu Nereye Yapacak?
5510 Sayılı Kanunun 4/a kapsamında (SSK) sigortalı olan kadınlar doğum borçlanması başvurusunu en son çalışmasının/hizmetinin bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yapacaklardır.
-Emekli Sandığı Kapsamındaki Kadın Sigortalı Doğum Borçlanması Başvurusunu Nereye Yapacak?
5510 Sayılı Kanunun 4/c kapsamında (EMEKLİ SANDIĞI) sigortalı olan kadınlar çalışanları doğum borçlanması başvurusunu “Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresindeki Kamu görevlileri (eski kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı” na yapacaklardır.
Kadınlar doğum borçlanması başvurusu yapabilmesi için:
-Doğum halinin ilk sigorta giriş tarihinden sonra doğmuş olması,
-Doğum yaptıktan sonraki 24 aylık sürede sigorta prim yatmamış olması,
-Borçlanmak istediği sürelerde çocuğunun sağ yaşıyor olması gerekmektedir.
Doğum borçlanması yapmak isteyen kadın en fazla 3 çocuk için yapılabilmektedir. Gerekli şartları da sağlamak koşulu ile 2160 güne kadar doğum borçlanması yapabilmektedir. Doğum borçlanmasında dikkat edilecek husus borçlanılacak dönemlerden yani doğumdan önce ssk girişi olması gerekmektedir.
Doğum borçlanması ilk defa sigorta başlangıç tarihini geriye çeker mi?
Doğum borçlanması yani doğum hali kadının sigorta başlangıcını geriye çekmez. Sadece emeklilik için doldurması gereken prim gününün borçlanarak prim şartını yerine getirip emekli olabilir.
Doğum borçlanması yapmak için günlük asgari borçlanma tutarı nasıl hesaplanır
Doğum borçlanması başvurusunda günlük ödenecek asgari tutar borçlanmak istediği tarihte geçerli olan brüt asgari ücretin günlük tutarının %32’si olarak hesaplanır ve borçlanılacak gün sayısına çarpılarak tutar hesaplanır.
Doğum borçlanması için tamamını değilde kısmen süresi için ödeme yapılabilir mi ?
Başvuru sonrasında hesaplanan borcun bir ay içerisinde tamamı değilde kısmeni yatırıldığında ödeme yapılan tutara isabet eden süre kadar sigortalılık süresi olarak değerlendirme yapılır.
Doğum Borçlanması İçin Kısmi Ödeme Yapanlar Kalan Sürelerini Daha Sonra Borçlanabilir mi?
Borçlanma için ödeme tebliğ edilen tutarı ödemeyenler ile bir kısmını ödeyenlerin kalan süreleri için yeniden SGK’ya başvurmaları gerekmektedir.
Doğum borçlanması yapacak kadınlar prime esas kazanç alt ve üst sınırı arasında bir tutar belirleyerek borçlanma yapabilirler. 2017 senesi için faydalanalılacak doğum borçlanmaları için bir günlük borçlanma tutarı en düşük 18.96 TL, en yüksek 142.20 TL. Bu verilere göre, 2017 yılı için en düşükten toplam 720 gün borçlanma yapmak isteyen bir kadın sigortalı 13 bin 651 TL borçlanma yapmalıdır.
Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur, SGK Tahsis Formu Nedir ?
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.