İMSAK'A 06:44
HABER GÖNDER
Günümüzde, diyetisyenlik popüleri artmakta olan bir meslektir. Öğrencilerin tercih listelerinde mutlaka bulundurduğu bu meslek nedir, görevleri nelerdir, iş imkanları nelerdir, diyetisyen maaşları ne kadar, tüm bu soruların yanıtlarını bu yazımız içerisinde bulacaksınız.
Hayatımıza sağlıklı birer birey olarak devam etmek istiyorsak, sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen göstermeliyiz. Her ne kadar beslenmemize dikkat etsek de bazen yeterli olmamaktadır, çünkü bu özeni gösterebilmek için belirli bir bilgi birikimimiz olması gerekmektedir. Doğal olarak bu noktada devreye diyetisyenler girmektedir. Diyetisyenler bize sağlıklı bir şekilde beslenerek nasıl bir sağlıklı ve uzun bir ömür geçirebiliriz, bununla ilgili bilgiler verir. Peki diyetisyen kime nedir? Diyetisyen, 4 yıllık sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik eğitimini tamamlamış ve bunun sonuncunda Beslenme ve Diyetetik Lisans Diplomasını almış kişilerdir. Diyetisyenler insanları yiyecekleri konusunda bilinçlendiren, yemek listeleri düzenleyen, besinlerin nasıl pişirmeniz gerektiği konusunda bilgiler veren profesyonel sağlık personelidir. Çalışma alanları oldukça değişkendir; eğitim kurumlarında, özel kliniklerde, sağlık merkezlerinde, spor merkezlerinde görev almaktadırlar.
Diyetisyen dediğimizde herkesin aklına kilo vermek için gidilen doktor olarak kalmaktadır. Aslında görevleri sadece bunun sınırlı değildir. Peki nedir bu görevler?
Diyetisyen İş İmkanı veya Olanakları Nelerdir?
Çağımızın en önemli hastalıklarının başında obezite gelmektedir. Bu hastalığın önlemi beslenme ve spor ile mümkün olmaktadır. Obezite ve obezite sınırına gelmiş kişilerin mutlaka bir diyetisyenden destek alması gerekmektedir. Sağlıklı ve düzenli beslenip spor yapmaları ile bu hastalıktan kolayca kurtulmaları mümkündür. Bu hastalığın gün geçtikçe arttığını göze alırsak, diyetisyenlik alanı genişlemektedir. Diyetisyenler, özel veya devlet kurumlarında varlığını sürdürmektedir. Buna ek olarak özel klinikler açarak kendi danışanları oluşturmaktadırlar.
Bir diyetisyen adayı veya diyetisyenseniz, sağlık bakanlığı bünyesinde kamu görevi yapmayı düşünebilirsiniz. Bu kamu görevi atamaları her sene yapılmaktadır. Devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri olarak iki farklı alana atamalar yapılmaktadır. Ayrıca bu kurumlarda sözleşmeli personel olarak çalışma imkanına sahipsiniz. Merkezi atama sistemi her sene 2-3 adet diyetisyen alımı yapılmaktadır. Devlet hastanelerine en az 85 puan ile, üniversite hastanelerine ise 75 civarı bir puan ile atama yapılmaktadır.
Diyetisyenlerin çok çeşitli alanlarda çalıştığını söylemiştik, buna paralel olarak maaşları da değişkenlik göstermektedir. Öncelikli olarak kendi kliniğe sahip bir diyetisyenin ortalama 4 bin TL ile 6 bin TL arası bir geliri vardır. Tabi bu kliniği açmadan önce belirli bir ün kazanması veya bir kurumda çalışmış olması gerekmektedir. Aksi halde kimse adını bilmediği bir diyetisyene başvurmak istemeyeceğinden kazanç sağlamak mümkün değildir. Kamuda çalışan diyetisyenler için de aynı durum söz konusudur. Bu kurumlar sizin adınızın duyulmasından çok, kaç yıllık deneyiminiz olduğuyla ilgilenmektedir. Yeni başlayan diyetisyenlerin kamuda alacağı maaş 2 bin 600 TL’dir. Birkaç yıllık tecrübeye sahip diyetisyenler ise 4 bin 50 TL almaktadır. Özel kliniklerin diyetisyen maaşları ise isteklerine bağlı olarak şekillendiği için ortalama 3 bin TL ile 6 bin TL arasında değişmektedir.
Şimdi gelelim en can alıcı soruya; Yurt dışında çalışan diyetisyenlerin maaşları ne kadardır? Yurt dışındaki diyetisyenlerin aldığı maaşlar saatlik olarak hesaplanmaktadır. 2019 yılının gelmesi ile yurt dışında çalışan diyetisyenlerin maaşlarında artışlar yaşanmıştır. Şimdi belli ülkelerde çalışan diyetisyenlerin maaşlarına göz atalım;
Almanya’da çalışan bir diyetisyen maaşı 2019 yılında saatlik 29$ iken 2019 yılında 32$ ‘a yükseltilmiştir. Bu ortalama yıllık kazancının 61 bin dolardan 66 bin dolara yükselmesini sağlamıştır.
Fransa’da çalışan bir diyetisyen maaşı 2019 yılında saatlik 30$ iken 2019 yılında 32$ ‘a yükseltilmiştir. Bu ortalama yıllık kazancının 62 bin dolardan 68 bin dolara yükselmesini sağlamıştır.
İngiltere’de çalışan bir diyetisyen maaşı 2019 yılında saatlik 32$ iken 2019 yılında 35$ ‘a yükseltilmiştir. Bu ortalama yıllık kazancının 66 bin dolardan 72 bin dolara yükselmesini sağlamıştır.
Amerika’da çalışan bir diyetisyen maaşı ise 2019 yılında saatlik 33$ iken 2019 yılında 35$ ‘a yükseltilmiştir. Bu ortalama yıllık kazancının 68 bin dolardan 74 bin dolara yükselmesini sağlamıştır.
Eşinden Boşanmış Dul Maaşı Nasıl Alınır ?
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Diyetisyen olmak aslında çok hoş bir olay . Düşünsenize , kadınlar herkesten sır gibi sakladığı yaş-boy-kilo şeytan…
4 yıl üniversite okuyup diyetisyen olan, kadın ayrı olmasi gereken de’yi bitişik, bitişik olmasi gereken de’yi ayrı
Diyetisyen bari olayım 3 ayda 6 kilo vermişim.