İMSAK'A 02:00
HABER GÖNDER
SGK kapsamında çalışan işçiler her ay isimlerine yapılan prim kesintileri ile, kendi adlarına hastalık, iş kazası, analık (doğum), iş kazası gibi karşılaşılacak durumlarda hastahane veya sağlık kuruluşlarından rapor almaları halinde, raporda belirtilen istihbarat süresi kadar SSK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından her gün için işçiye rapor parası ödemesi yapılmaktadır. 2018 yılı için kurumun vereceği rapor parası yani SGK terimi olarak geçici iş göremezlik ödemesi hakkını kazanabilmek için kanunda belirli şart ve durum hal meydana gelmesine bağlanmıştır. İşçinin kurumdan alacağı rapor parasının hesaplanma işlemi ise sigortalının son yıl brüt kazancı esas alınmaktadır.
2018 yılı içerisinde işçinin sağlık problemi ile hastaneden alacağı 10 günlük rapor alan asgari ücretli bir sigortalı rapor parası yaklaşık olarak;
AŞAĞIDAKİ HESAPLAMALAR 2018 TAHMİNİ ASGARİ ÜCRET TUTARI ÜZERİNDEN HESAPLANMIŞTIR. GÜNCELLENECEK TİR
Rapor parası alacağınız süre (ilk 2 gün rapor parası alamazsınız) = 8 Gün
İş görmezlik ödeneği (Günlük Kazanç) = 63,33 TL
İş görmezlik ödeneği (Toplam Kazanç) = 506,67 TL (8 Günlük tutar)
Ayakta tedavilerde iş göremezlik ödeneği toplam (2/3) = 337,78 TL
Hastanede yatarak tedavilerde iş göremezlik ödeneği toplam (1/2) = 253,33 TL
İş kazası nedeniyle 10 gün rapor aldıysanız alacağınız ücret Ayakta alınan rapor için: 422.22 TL
İş kazası nedeniyle 10 gün rapor aldıysanız alacağınız ücret Yatarak alınan rapor için : 316.66 TL
Rapor parası alabilecektir. Tabi yukarıdaki tutarlar 2018 yılı için verilen asgari tutarlarıdır. Brüt kazancı daha yüksek olan işçiler daha yüksek rapor parası alabilirler. Konumuzdan da anlaşılacağı üzere çalışan kişinin rapor parası hakkı kazanabilmesi için öncelik olarak bir iş yerinde işveren tarafından priminin yatırılıyor olması gerekmektedir. Bazı durumlarda işçi yeni girdiği işte sağlık sorunu ile karşılaşmakta veya doğum hali bulunmakta çok kişinin merak ettiği konu ise rapor parası için ihtiyaç olan 90 günün son iş yerinde mi yoksa genel olarak tüm yıl olarak mı hesaplanacağını merak ediyor. Bunu şu şekilde izah edebiliriz; Kişi yıl içerisinde 80 gün sigortalı olarak bir iş yerinde çalışmıştır işten çıkarak iki ay sonra farklı bir işyerinde işe başlamıştır, sağlık sorunu ile karşılaşması ise yeni işe girişten 20 gün sonra hastalanmıştır ve 5 günlük iş görmezlik raporu almıştır. Eğer işçi işe başlamasından itibaren sgk primi yatırılmış ise 80 günlük primine yeni iş yerin deki 20 iş günü hesaplanması ile 100 gün olacak ve bu durumda çalışan rapor parası almaya hak kazanacaktır.
2018 Yılı Asgari Ücretin İşverene Maliyeti
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.